Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Έρχεται το καλοκαίρι... φτιάξτε κορμί!

 
 
Το καλοκαίρι έρχεται κι εσείς κρυφοκοιτάζετε το σώμα σας και τις ατέλειες που το συνοδεύουν και σας γεννιούνται τόσα ερωτηματικά που σας πιάνει πονοκέφαλος. 

Θα μου χωράει φέτος το λευκό μου παντελόνι; Φαίνεται πολύ η κυτταρίτιδα; Πώς θα χάσω αυτά τα λίγα κιλά που έχω περίσσια; Πώς θα βγω στην παραλία μ’αυτήν την πλαδαροκοιλιά μου; Οι γλουτοί μου έχουν χαλαρώσει πολύ… Μήπως θα πρέπει να βουτάω τελικά με το παρεό;

Ας ξεκινήσουμε με το ψυχολογικό κομμάτι και τον τρόπο σκέψης που πρέπει να υιοθετήσετε που είναι και οι πιο σημαντικοί παράγοντες.
  • Κατ’αρχήν σταματήστε να πηγαινοέρχεστε σε όποιον καθρέφτη του σπιτιού έχετε, για να εντοπίσετε τα επίμαχα σημεία που θέλουν «ρεκτιφιέ». Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχώνεστε και να ξεφυσάτε στο κοίταγμα του ειδώλου σας. Μην ξεχνάτε ότι όταν εσείς κοιτάζετε στον καθρέφτη, εστιάζετε εκεί που υπάρχει ψεγάδι, ενώ όταν σας βλέπουν οι άλλοι βλέπουν την συνολική εικόνα σας, και αυτό είναι σίγουρα ενθαρρυντικό.
  • Εσείς δεν έχετε καμία σχέση με τις «ατσαλάκωτες»18αρες που βλέπετε στις παραλίες. Εσείς είστε μανούλες, έχετε φιλοξενήσει στο σώμα σας για εννέα ολόκληρους μήνες μια ανθρώπινη ύπαρξη, (ίσως και παραπάνω) έχετε θηλάσει (που αυτό σε πολλές από εμάς σημαίνει περισσότερη όρεξη και συχνότερα ίσως γεύματα από ότι μπορεί να κάναμε γενικά στη ζωή μας) και αυτό συνεπάγεται γενικότερα ότι δεν έχετε τον ίδιο χρόνο και το ίδιο κουράγιο να ασχολείστε με το σώμα σας όποτε εσείς θέλετε. Άρα οι συγκρίσεις αυτές είναι άστοχες. Και αυτές οι «αψεγάδιαστες» 18αρες θα έρθει η στιγμή που δεν θα είναι αψεγάδιαστες!!
  • Ίσως σκέφτεστε ότι είναι αργά τώρα να ξεκινήσετε γυμναστική. Κι όμως ποτέ δεν είναι αργά, μια που η γυμναστική δείχνει γρήγορα τα οφέλη της.
  • Μην βάζετε δύσκολους στόχους, γιατί αυτό θα σας προσθέσει άγχος και μια που θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να απογοητευτείτε και να εγκαταλείψετε σύντομα. Έτσι, είναι πιθανό να ξεκινήσετε περισσότερες επιδρομές στο ψυγείο από ότι πριν, μια που θα νιώσετε άσχημα με τον εαυτό σας, κολλώντας άστοχες ταμπέλες όπως «δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα». Βάλτε εύκολους στόχους για να μπορείτε να βλέπετε τον εαυτό σας να τα καταφέρνει και να παίρνετε θάρρος και δύναμη για να συνεχίσετε. 
  • Ρωτήστε τον σύντροφο σας ή κάποια φίλη σας με θετικό τρόπο για το πώς βλέπει κάποια σημεία του σώματος σας που έχουν λιγότερα ψεγάδια. Για παράδειγμα αν τον ρωτήσετε «Καλός δεν είναι ο ποπός μου μωρό μου παρόλο που έχει χαλαρώσει;» και σας απαντήσει «μια χαρά είναι αγάπη μου» αυτό θα σας δώσει θάρρος και δύναμη να πιστέψετε ότι δεν έχετε δα και τον Γολγοθά μπροστά σας! 
  • Οι τέλειες γυναικάρες που κοσμούν τα εξώφυλλα των περιοδικών δεν είναι πάντα τόσο τέλειες όσο φαίνονται. Το μαγικό πρόγραμμα photoshop, εργαλείο και «δεξί χέρι» όλων των φωτογράφων κάνει θαύματα και σβήνει τόσο τα σημάδια κυτταρίτιδας όσο και οποιαδήποτε άλλη ατέλεια υπάρχει. Όχι ότι δεν υπάρχουν και άψογα κορμιά, αλλά μην ανησυχείτε…..στην δική σας παραλία θα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτά τα κορμιά των περιοδικών μάλλον θα λιάζονται προς Χαβάη μεριά!!
  • Μην νοιώθετε ότι λόγω της αχώριστης φίλης των περισσότερων γυναικών (ναι για την κυτταρίτιδα μιλάμε) ή λόγω της χαλάρωσης που έχει υποστεί το σώμα σας, ή έστω και των λίγων περισσότερων κιλών που έχετε αποκτήσει, το ταίρι σας δεν θα σας θέλει πια. Εξάλλου, ούτε κι εκείνος έχει τα φοβερά γυμνασμένα μπράτσα των αντρών που κοσμούν τις σελίδες των περιοδικών, ούτε τους κοιλιακούς φέτες, ούτε και το άτριχο λαχταριστό κορμί του Σάκη Ρουβά. Κι όμως εσείς τον αγαπάτε κι ακόμα κι αν θαυμάζετε κάποιες στιγμές όλα αυτά τα ωραία, η καρδιά σας είναι δοσμένη στον γλυκό «αρκουδάκο» με την πλαδαροκοιλίτσα. 
  • Τα οφθαλμόλουτρα είναι επιφανειακά και δεν αλλάζουν τα αισθήματα που έχουμε. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανών να επηρεαστούν τα αισθήματα ενός άντρα, εάν αγαπήσει μια γυναίκα 60 κιλών και ξαφνικά βρεθεί να έχει δίπλα του μια γυναίκα 100 κιλών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για μια γυναίκα. 
Αφού εμπεδώσαμε το ψυχολογικό κομμάτι, μπορούμε να δούμε μερικά βηματάκια που μπορείτε να κάνετε για να πράξετε «επί της ουσίας»και να δεχτείτε το καλοκαιράκι με χαμόγελο!

1. Γυμναστική
  • Ξεκινήστε βάζοντας στόχο να γυμνάζεστε 2 φορές την εβδομάδα. Ανακαλύπτοντας στην πορεία ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, μπορείτε να προσθέσετε μία ακόμα φορά, ή και περισσότερες. Μην πέσετε στην παγίδα να προγραμματίσετε γυμναστική για κάθε μέρα γιατί θα αρχίσετε τις αναβολές του τύπου (δεν μπορώ σήμερα, αλλά δεν πειράζει θα κάνω αύριο) και τελικά ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεως διαπιστώνοντας ότι από τις πολλές αναβολές πέρασε η εβδομάδα και εσείς δεν γυμναστήκατε καμία μέρα. 
  • Βάζοντας πρόγραμμα για συγκεκριμένες μέρες, σας βοηθάει να κάνετε έναν γενικό προγραμματισμό για τις δουλειές σας και για οτιδήποτε άλλο προκύπτει (πχ δεν θα σιδερώσετε Δευτέρα γιατί προγραμματίσατε γυμναστική).
  • Αν δεν υπάρχει συνολικός ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας πχ μία ώρα το απόγευμα, μπορείτε να το χωρίσετε σε δύο μισάωρα, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα. Ή ακόμα και σε δύο σαρανταπεντάλεπτα αν το μωρό σας κοιμάται γύρω στη μία ώρα το πρωί και μία το απόγευμα 
  • Συνήθως μετά το πρώτο 40ημερο τα μωρό έχουν ένα σχετικό πρόγραμμα ως προς τους ημερήσιους μικρούς υπνάκους τους.  Υπολογίστε και τον χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για να κάνετε ένα γρήγορο ντουζ.
  • Αν δεν εργάζεστε και τα παιδάκια σας πηγαίνουν παιδικό ή σχολείο μην χάνετε τον χρόνο σας με καφέδες και σερφάρισμα στο ίντερνετ. Γυμναστείτε!
  • Στην περίπτωση που έχετε από εκείνα τα ήσυχα μωρά που στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν, μπορείτε να κάνετε τη γυμναστική σας ενώ εκείνο χαζεύει ήσυχα τα παιχνιδάκια του στο ριλάξ. Για τα μεγαλύτερα παιδάκια, επιλέξτε να κάνετε τη γυμναστική σας κατά τη διάρκεια που θα δει το dvd με το παιδικό της ημέρας. Εάν το αγαπημένο του είναι ο nemo, (ή κάποιο άλλο με ανάλογη διάρκεια) σε ένα μήνα θα πλησιάσετε το κορμί της Πετρουλάκη, ασυζητητί!
  • Εάν αποφασίσετε για γυμναστήριο, βρείτε κάποιο κοντινό στο σπίτι σας, για να μην χάνετε την ώρα σας στη διαδρομή. Δείτε πώς θα πάει κι αν σας κουράσει το γυμναστήριο, μην παραιτηθείτε γενικά από τη γυμναστική, απλώς γυμναστείτε με εναλλακτικό τρόπο. 
  • Σκεφτείτε μήπως μια καλή λύση είναι να πάρετε κάποιο όργανο γυμναστικής στο σπίτι. Σας προτείνω το στέπερ ή κάποιο ελλειπτικό γιατί είναι πολύ αποδοτικό και περισσότερο ενδιαφέρον από ότι τα στατικά ποδήλατα. 
  • Για να εμπλουτίσετε το πρόγραμμα, μπορείτε να αγοράσετε και δύο βαράκια, (όχι πολύ βαριά γιατί θα σας κουράσουν) και κάποιο dvd με διάφορες ασκήσεις για τους κοιλιακούς. (τα περιοδικά έχουν πολύ συχνά dvd με ασκήσεις κορυφαίων γυμναστών ανά τον κόσμο).
2. Περπάτημα 

  • Κάντε τις βόλτες με το καρότσι σε γοργούς ρυθμούς! Περπατήστε με ταχύ ρυθμό με το καρότσι, με απαραίτητη προϋπόθεση τα αθλητικά σας παπούτσια. Εάν θέλετε, φορέστε και τα ακουστικά σας για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική, όμως κατά προτίμηση μόνο το ένα ακουστικό, γιατί μπορεί ενώ εσείς τραγουδάτε από μέσα σας, το μωρό να πλαντάζει στο καρότσι και εσείς να είστε μεσ' στην τρελή χαρά και οι περαστικοί να σας κοιτούν απορημένοι. 
  • Εάν δεν έχετε κάποιο καλό μέρος για περπάτημα στην περιοχή σας, φορτώστε το μωρό και το καρότσι στο αυτοκίνητο και βάλτε μπρος για την κοντινότερη περιοχή που να ενδείκνυται για περπάτημα. Εάν δεν οδηγείτε, πείτε στον σύζυγο να σας πάει και δώστε ραντεβού την ώρα που θέλετε. 
  • Εάν έχετε κάποια φίλη μωρομάνα, μοιραστείτε την ιδέα σας. Προσοχή όμως μην πιαστείτε στην κουβέντα κατά τη διάρκεια του βάδην και ξεχάσετε τον αρχικό σας σκοπό! Μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε την κουβέντα σας όταν τελειώσετε.
  • Εάν έχετε παραπάνω από ένα παιδάκι, μην επιχειρήσετε το βάδην με το καρότσι και το άλλο σας παιδάκι μαζί. Θα κουραστείτε κι εσείς, αλλά και το μεγαλύτερο σας παιδάκι θα αρχίσει να παραπονιέται. 
  • Εάν η απόσταση για τη δουλειά σας είναι σχετικά κοντινή, μπορείτε να την διανύσετε με τα πόδια. Φορέστε άνετα παπούτσια, έχοντας τα κανονικά σας στη σακούλα για να τα φορέσετε με την άφιξη σας στο γραφείο. 
  • Χρησιμοποιείτε τις σκάλες μια που είναι πολύ καλή γυμναστική. Εάν έχετε δουλειά γραφείου, μην αμελείτε να σηκώνεστε κατά διαστήματα. Μην ξεχνάτε να κινείτε τα χέρια σας και τα πόδια σας έστω και λίγο και πάντα…..διακριτικά για να μην αδρανεί τελείως το σώμα σας. Εάν μέσα στις αρμοδιότητες σας είναι και οι εξωτερικές δουλειές μην προτιμάτε να τις κάνετε με ψηλοτάκουνες γόβες γιατί καταπονούνται τα πόδια σας.  
3. Παιχνίδια και ασκήσεις
  • Εάν είστε μανούλα μεγαλύτερων παιδιών, πάρτε το παιδάκι σας και πηγαίνετε για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κυνηγητό και όποιο άλλο παιχνίδι αρέσει στο παιδί σας και γυμνάζει και το δικό σας σώμα. Μπορείτε να πάρετε και κάποιον φίλο του παιδιού και όσο εκείνα παίζουν εσείς να επιδοθείτε στο τζόκινγκ. 
  • Για το σπίτι,  βάλτε μουσική και χορέψτε όση ώρα θέλετε, μια που ο χορός γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα και προσφέρει ευεξία! Έτσι έχετε….με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!  
  • Το καλοκαίρι που θα αρχίσετε τις εξορμήσεις στην παραλία, παίξτε ρακέτες, ή βόλεϋ μέσα και έξω από τη θάλασσα. Όσο βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, φροντίστε να κάνετε μικρές ασκησούλες, ή να παίζετε βόλεϋ μια που με τη βοήθεια του νερού, έχετε καλύτερα αποτελέσματα. 
  • Ακόμα κι αν το κολύμπι σας δεν είναι κορυφαίο, μην το παραλείπετε. Όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα. 
  • Εάν στις εξορμήσεις στην παραλία έχετε μαζί σας και το μωρό, φροντίστε να το αφήνετε λίγο με τον μπαμπά για να μπορείτε να γυμναστείτε παίζοντας παιχνίδια ή να κολυμπήσετε. 
  • Ακόμα και την ώρα που βλέπετε τηλεόραση, μπορείτε άνετα να κάνετε ψαλίδια με τα πόδια σας, λίγους κοιλιακούς ή ακόμα και να κατευθύνετε τα πόδια σας έτσι όπως θα τα κατευθύνατε εάν κάνατε πεντάλ στο ποδήλατο. 
4. Φροντίδα - Διατροφή
  • Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν για την κυτταρίτιδα, καλό είναι να μην παραλείπετε το μασάζ στο σώμα πριν την επάλειψη καθώς επίσης και την απολέπιση με κάποιο ειδικό σφουγγάρι που θα βρείτε στο εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται καλύτερη η απορρόφηση των προϊόντων από το σώμα.
  • Μην αγοράζετε με ευκολία χάπια αδυνατίσματος πιστεύοντας ότι θα γίνουν θαύματα. Προτιμήστε να βράζετε κάποια βότανα με αποτοξινωτική δράση. Μπορείτε να τα βάζετε σε μπουκάλια και να τα διατηρείτε στο ψυγείο προκειμένου να τα απολαύσετε κρύα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
  • Μετά από γεύματα που περιλαμβάνουν κρεατοφαγία ή γενικά λαδερά, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι με λίγες σταγόνες λεμόνι.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα περισσεύματα από τα φαγητά των παιδιών, είναι κοινή συνήθεια των περισσότερων μαμάδων να καταλήγουν στο δικό τους στομάχι. Εγκαταλείψτε αυτή τη συνήθεια γιατί το διαρκές τσιμπολόγημα δεν είναι ότι καλύτερο για τη φόρμα σας. Εκτός από την περίπτωση που το περίσσευμα είναι φρούτα ή λαχανικά. 
  • Εάν δεν μπορείτε να οριοθετήσετε τη διατροφή σας και έχετε αρκετά κιλά να χάσετε, μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες που μπορεί να είναι καταστροφικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Το γεγονός ότι κάποια φίλη σας έχασε κιλά από κάποια δίαιτα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η δίαιτα είναι κατάλληλη και για εσάς. 
  • Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο που με την βοήθεια της λιπομέτρησης και των διατροφικών σας συνηθειών, θα σας δώσει την κατάλληλη δίαιτα.  
Καλή σας επιτυχία!



Πηγη www.mitrikosthilasmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου